Arī Tu sev noteikti esi uzdevis jautājumu, kā cilvēki izdomāja, ka vajadzētu sākt sisties ar olām. Vēstures lappuses stāsta, ka vistas pirmo reizi parādījušās Indijas džungļos. Senie ēģiptieši un persieši savu pavasara festivālu laikā izkrāsoja un ēda vistu olas. Olu viņi uzskatīja par auglības un jaunas dzīves simbolu. Kristieši pārņēma olu kā jaunas dzīves un atdzimšanas simbolu. Savukārt Ķīnā vistas pazina jau pirms 3500 gadu! Kad romieši sāka virzīties uz Ziemeļiem, viņi ieraudzīja vistas Anglijā, Gallijā un ģermāņu cilšu apdzīvotajās vietās. Rietumu puslodē vistu nebija līdz Kolumba otrajam braucienam 1493.gadā. Kristiešiem jau kopš seniem laikiem ir tradīcija pirms Lieldienās ieturēt gavēni. Pēc gavēņa beigās cilvēki bija priecīgi atkal redzēt un lietot uzturā olas, tāpēc arī parādījās tradīcija ēst olas Lieldienu svētdienā.
Protams, neizpaliek arī uzskats, ka Lieldienās olas atnes zaķis. Dažās zemēs līdzīga tradīcija saistīta ar zaķi. Arī tā iesākusies pirmskristiānisma laikmetā. Senās Ēģiptes leģendās zaķis asociējas ar mēnesi. Tāpat zaķis saistīts arī ar nakti, jo tieši naktī tas dodas barības meklējumos. Šīs saiknes dēļ zaķis kļuva par jaunas dzīves posma, atdzimšanas un auglības simbolu. Pirmie kristieši šo tradīciju pārņēma, savienojot to ar Lieldienām – jaunu dzīvi simbolizējošiem svētkiem. Lai svētkus padarītu īpašus, esam sagatavojuši Lieldienu padomus un idejas, lai šīs svinības patiktu gan Tev, gan ģimenei un draugiem.
Olu krāsošana
Pasaulē mainās gandrīz viss – laikapstākļi, prezidenti, valūtas kurss, pat Tu, bet ir tradīcija, kas nemainīsies nekad – olu krāsošana. Ja šogad vēlies kaut ko oriģinālu, iesakām šādu veidu:
Tev vajadzēs: vienā krāsā nokrāsotas olas un smalki rakstošus dažādu krāsu marķierus. Ļauj vaļu savai fantāzijai. Ar marķiera palīdzību iespējams radīt dažādas sejas mīmikas, kas spēs iepriecināt gan Tevi, gan arī sanākušos viesus.
Vēl viens interesants veids, kā krāsot olas, ir ar siluetu palīdzību. Tev vajadzēs: līmpapīru, zīmuli, šķēres, olu krāsošanai paredzētas krāsas. Uz līmpapīra uzzīmējiet vēlamo siluetu (piem., vistiņu), izgriez un rūpīgi uzlīmē uz vārītas olas. Iemērc olu ūdenī ar krāsu un atstāj, kamēr ola nokrāsojas. Tad izņem olu un noņem siluetu – tajā vietā čaumala nebūs nokrāsojusies.
Kad olas ir nokrāsotas, tad ir laiks doties ārā, lai izbaudītu Lieldienu sniegtās tradīcijas. Katru gadu notiek dažādi pasākumi, kuros vari šūpoties, ripināt olas un sisties ar tām.
Latviešu tradīcijas brīvdabas muzejā
Kā zināms, Lieldienas jeb Lielā diena ir pavasara saulgriežu svinības – gaismas uzvara pār tumsu un Saules atmoda. Ar šūpošanos, olu kaujām, dziesmām un dejām Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā divas dienas tiks svinētas Lieldienas. Brīvdabas muzejā Lieldienas ierasti tiek svinētas, apvienojot latviešu, kristīgās un modernās tradīcijas. Katru gadu svētku ieskaņā notiek Lieldienu dievkalpojumi unikālajā Usmas luterāņu baznīcā. Savukārt pārējās dienas laikā un Otrajās Lieldienās gan lieli, gan mazi aicināti šūpoties, krāsot, ripināt un ēst olas, kā arī aplūkot zaķu un dējējputnu izstādi.
Jūrmalas brīvdabas muzejā
Ja gribas doties kaut kur tālāk, tad saulainais pavasara laiks mudināt mudina posties uz Jūrmalu, lai baudītu sauli, ieelpotu priežu un jūras ozonēto gaisu un piedalītos Lieldienu pasākumos. Darbosies „Zaķu fabrika”, notiks skaistāko olu konkurss, olu ripināšana, šūpošanās un Lieldienu zaķu darbnīca.
Savukārt, kad esi aktīvi pavadījis laiku ārā ar draugiem vai ģimeni, tad noteikti ir kaut kas jāuzliek arī uz kārā zoba. Piedāvājam gardu smilšu cepumu recepti, kas gan skaisti spēs rotāt galdu, gan arī labi garšos.
Sastāvdaļas
250 g kviešu miltu. 50 g sasmalcinātu mandeļu.150 g Dansukker Farīna cukura.1 ēdamkarote Dansukker vaniļas cukura ar dabisko vaniļu.1 ola. 150 g sviesta vai margarīna. Pildījumam: 200 g augstas kvalitātes baltā vai piena šokolāde. 50 g sviesta vai margarīna. Dekorēšanai: 300 g Dansukker baltā pūdercukura vai Dansukker pūdercukura ar šokolādes garšu 15 ml izkausēta margarīna vai augu eļļas 30 ml ūdens vai augļu sulas.
Pagatavošana ir pavisam vienkārša:
1. Sajauc visas mīklas sastāvdaļas. Ieliec mīklu plastmasas maisiņā vai aptin ar pārtikas plēvi un atdzesē ledusskapī vismaz 30 minūtes. Apkaisi darba virsmu ar miltiem un izrullē mīklu 2-3 mm biezumā. Izspied vai izgriez no mīklas figūriņas un liec tās uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep krāsns vidusdaļā 200°C apmēram 15 minūtes. Atdzesē istabas temperatūrā. Cepumus sadala divās daļās.
2. Uz lēnas uguns izkausē sviestu vai margarīnu, pievieno sadrupinātu šokolādi un ļauj, lai izkūst. Atdzesē apmēram stundu, tad ar mikseri sakuļ atdzesēto masu. Uzklāj to pusei cepumu, tad otru pusi cepumu viegli uzspied pirmajiem virsū.
3. Sajauc dekorēšanai paredzētās sastāvdaļas un dekorē cepumus. Šajā brīdī ir jāieslēdz sava fantāzija.
4. Cepumus var pasniegt arī bez pildījuma. Dažos cepumos var izspiest caurumus un izmantot cepumus kā piekarināmas Lieldienu dekorācijas.
Cred24 komanda Tev novēl izbaudīt kopā būšanu ar saviem vistuvākajiem cilvēkiem, priecāties par skaisto pavasari un no sirds izdzīvot tieši Tev tuvās Lieldienu tradīcijas!